Hnědá rýže basmati vyniká jemnou vůní a chutí a vyšším obsahem živin. Můžeme ji použít jako přílohu či hlavní jídlo, ale také do studených jídel, např. rýžových salátů.
Rýže basmati se pěstuje zejména v Indii a v Pákistánu. Rýže neobsahuje gliadin (frakce glutenu) Má mimořádně nízký obsah sodíku. Z nutričního hlediska je nejlepší ji kombinovat se zeleninou a luštěninami. Rýži se říká chléb Asie.
Složení:
rýže basmati*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství vody 45 minut.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1548 kJ/370 kcal; tuky: 2,9 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,4 g; sacharidy: 77,2 g; z toho cukry: 0,9 g; bílkoviny: 7,9 g; sůl: 0,01 g.
Alergeny:Může obsahovat stopy lepku.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek – rýže